lørdag den 6. november 2010

Sorte penge finansierer danske bryllupper

Drømmebrylluppet anno 2008 er en svendeprøve for brudeparret og alle økonomiske kneb gælder for ikke at gå på kompromis. Derfor bliver hvert andet dansk bryllup delvist betalt med sorte penge, og mange tager lån i huset eller fristes til at gå ud på det ’grå’ lånemarked.

I en undersøgelse på Danmarks største bryllupssite, Bryllup.dk, svarer mere end hvert andet brudepar, at de er parate til at betale nogle af bryllupsindkøbene med sorte penge.

"Vi vidste godt, at mange vælger at belåne husets friværdi, og at flere end 70 procent arbejder over eller kvitter ferien for at få det bryllup, de ønsker. Men det er nyt for os, at så mange anvender sorte penge, og at en lille gruppe endda fristes over evne og ender på det grå lånemarked for at skaffe penge til festen," fortæller bryllupsekspert Anette Balle fra Bryllup.dk.

En svendeprøve
Årsagen til det store forbrug kan findes i de ændrede traditioner. I modsætning til tidligere generationer er det nemlig i dag ikke forældrene, men brudeparrene selv der betaler for brylluppet. Ifølge Anette Balle opleves brylluppet som en slags svendeprøve, der over for omverden skal demonstrere, hvad brudeparret formår. Fire ud af fem brugere på Bryllup.dk angiver eksempelvis, at de gerne overskrider budgettet for at få lige netop dét, der gør brylluppet helt perfekt.

"Når et bryllup i dag i gennemsnit koster over 100.000 kr., så skyldes det, at brudeparrene ofte slår fornuften fra, når de går på bryllupsindkøb i modsætning til alle mulige andre indkøbssituationer, hvor de fleste normalt ville holde godt øje med rationelle faktorer som pris og kvalitet," siger bryllupsekspert Anette Balle.

Det er altså følelserne og de irrationelle motiver, der bestemmer, når brudeparrene køber ind, og det afspejler sig i et relativt højt udgiftsniveau, som generelt præger bryllupsbranchen.

Bryllup betyder højere priser
Bryllup.dks brugere mener dog, at de ikke selv bærer hele ansvaret for, at brylluppet bliver dyrt. 85 procent tror, at forhandlerne ligefrem tager overpriser for deres ydelser, når det er et brudepar, som henvender sig.

Anette Balle uddyber: "Prisniveauet i bryllupsbranchen kan til dels begrundes med, at det kan være nogle usædvanlige ydelser, der leveres en stylist, der skal møde op på brudens bopæl klokken seks lørdag morgen, vil selvfølgelig tage ekstra for det i forhold til et normalt besøg hos en frisør. Men når det er sagt, så findes der også eksempler på, at den helt samme ydelse takseres højere, hvis man ringer og siger, at det er til et bryllup."

For at sikre mere gennemsigtige og sammenlignelige priser, kan brugerne på bryllup.dk benytte WeddingTools, som blandt andet selv sørger for at indhente tilbud fra forhandlerne.


Læs mere her

Ingen kommentarer:

Send en kommentar