lørdag den 10. september 2011

Sex ? den bedste genvej til lykke

Sex er en af de absolut bedste genveje til et lykkeligere liv. Faktisk er sex den hverdagsaktivitet, der har det største lykkegivende potentiale ifølge en amerikansk undersøgelse. Flere end 90 procent er lykkelige, når de dyrker sex, mens 75 procent føler sig lykkelige, når de dyrker motion, fører en god samtale, hører musik eller spiser en god middag. Til gengæld er der ikke ret mange, der mærker lykkefølelsen brede sig, når de arbejder foran computeren og endnu færre, når de pendler frem og tilbage mellem arbejde.

Det fremgår af en ny bog, ?Recepten på lykke?, skrevet af sexolog og speciallæge Jesper Bay-Hansen fra Klinik for Sexologisk Rådgivning og Samtaleterapi.

Grunden til, at sex er så godt et middel til at booste lykkefølelsen er, at nydelsen ved sex og specielt orgasmen er knyttet til den urgamle, centrale del af vores hjerne. Her findes et belønningscenter, der bliver stimuleret af signalstoffet dopamin. Udfoldelserne i sengen aktiverer simpelthen hjernens belønningscenter, så vi oplever et kick.

"Dopamin ændrer vores adfærd, så vi bliver mere dyriske og krævende. Dopamin-niveauet stiger, når vi dyrker sex, og topper ved orgasmen. Derfor er sex en meget potent lykkeaktivitet, der i særlig grad øger vores chancer for at føle lykke,? forklarer Jesper Bay-Hansen.

At man kan booste sin lykke med sex hænger også sammen med, at sex er motion, og motion er en veldokumenteret lykkeaktivitet. Mennesker, der træner regelmæssigt, oplever større lyst og har et bedre sexliv. Det gælder mænd som kvinder og er begrundet i både psykologiske og fysiologiske faktorer.

?Hvis budskabet om de sundhedsmæssige fordele ved at træne regelmæssigt preller af som vand på en gås, kan tanken om, at motion samtidig gavner sexlivet måske være en motiverende faktor for at komme i gang med at træne. Vi ved for eksempel, at kvinder, der motionerer regelmæssigt, opnår større lystfølelse, når de bliver erotisk stimuleret. De bliver hurtigere seksuelt opstemte og får mere intense orgasmer. Så uanset om du forbrænder kalorier på en kondicykel eller i sengen, gør du en aktiv indsats for at bevare eller forbedre dit sexliv. Og dermed booste din egen lykkefølelse,? siger Jesper Bay-Hansen.

Jesper Bay-Hansen er speciallæge i almen medicin, sexolog og kognitiv terapeut. Han driver Klinik for Sexologisk Rådgivning og Samtaleterapi. Desuden er han forfatter til bogen ?Recepten på lykke?, der udkom 1. september. Bogen har gjort forlagshistorie ved, at 1. oplag var så godt som udsolgt på udgivelsesdagen.

Læs mere her

tags: sex, medicin, computer, forfatter, psykologi, øl,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar