fredag den 2. oktober 2015

Danske kvinders vægt stiger


Tæt ved hver anden danske kvinde har for meget på sidebenene. Men vejen til sundere kostvaner går gennem oplysning – ikke forbud og afgifter fastholder Miljø-og Fødevareminister Eva Kjer Hansen.Tæt ved hver anden danske kvinde har for meget på sidebenene. Men vejen til sundere kostvaner går gennem oplysning – ikke forbud og afgifter fastholder Miljø-og Fødevareminister Eva Kjer Hansen.

I dag er det næsten lige så almindeligt for kvinder at være overvægtige som ikke at være det. Hvor det for ti år siden var godt hver tredje danske kvinde, der var overvægtig, er det nu snart knap halvdelen (44 pct.), der har et BMI større end 25, og dermed rykker ind i kategorien 'Overvægtig'. Det dokumenterer den nationale undersøgelse af danskernes kost og fysiske aktivitet, som DTU Fødevareinstituttet har udarbejdet for Miljø- og Fødevareministeriet.

- Det er bekymrende, at kvinderne nu haler ind på mændene, hvor mere end halvdelen er overvægtige eller svært overvægtige. Ikke alene svækker det danskernes generelle sundhed og livskvalitet i form af følgesygdomme, -det har også store samfundsøkonomiske omkostninger. Derfor er det i alles interesse at vi får knækket vægtkurven, understreger Eva Kjer Hansen.

En blandt mange forklaringer på, at kvindernes livvidde er vokset, kan være, at de generelt har mere stillesiddende skærmtid end tidligere. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser da også, at faldet i voksne danskeres aktivitetsniveau har været mest markant hos kvinderne.

- Det er ikke statens opgave at tvinge danskerne til at leve sundt. I sidste ende er det deres eget valg. Men vi skal sørge for, at de kan træffe deres valg på et oplyst grundlag samtidig med, at vi tilbyder rammer, der inviterer til mere fysisk aktivitet. På mit eget område vil jeg arbejde på, at det bliver endnu nemmere for forbrugerne at vælge den sunde mad, og at endnu flere danskere får lyst til at bruge naturen som motionscenter, siger Eva Kjer Hansen.

Børn og unges vægt er generelt uændret i løbet af undersøgelsesperioden og udviklingen i vægt og overvægt er stagneret efter flere års stigning. Dog er der sket et fald hos drengene fra 20 pct. til 13 pct.

-Sunde kost- og motionsvaner er ikke noget vi får ændret med et snuptag. Forebyggelse kræver en langsigtet mentalitetsændring. Derfor er det også meget positivt, at kurven for børnene nu er stagneret. Det viser, at vores forebyggelsesindsats overfor børnene virker, siger Eva Kjer Hansen.

Læs mere her

tags: økonomi, Eva Kjer Hansen, omkostninger, DTU, overvægtig, livskvalitet, følgesygdom, samfundsøkonomi, sygdom,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar