tirsdag den 26. januar 2016

Kronisk forkølede kan kureres


Flere hundredetusinde danskere vil i løbet af deres liv få store problemer med kronisk forkølelse – en sygdom, der sætter sig i bihulerne til stor gene for livskvaliteten. En operation, som kun få kender til, kan ifølge speciallæge kurere lidelsen.Vi kender alle fornemmelsen af, at hovedet er ved at eksplodere, når vi har en gedigen forkølelse. Forestil dig så, at den tilstand bliver permanent. Præcis sådan er det hos mange danskere, og hundredetusinder vil i løbet af deres voksne liv blive ramt af en permanent forkølelsestilstand med dårligere livskvalitet som resultat. Ifølge overlæge, speciallæge i øre-næse-halskirurgi, Claudia Becker fra Aleris-Hamlet Hospitaler kan mange af dem imidlertid hjælpes via en simpel operation. – Der er mange danskere, der går rundt med kronisk helårssnue, og der er desværre alt for få af dem, der kender til muligheden for at slippe af med lidelsen gennem en ukompliceret operation, fortæller hun.

Ifølge lægen rammer den kroniske forkølelse primært danskere i alderen 35-55 år, men alle voksne er i risikogruppen. Når det bliver en permanent lidelse, skyldes det, at bihulerne ikke fungerer optimalt. – Slimhinderne kan ikke komme af med slimen på grund af forsnævringer, og derfor opstår en betændelsestilstand. Det irriterer slimhinderne, og lugtesansen kan forsvinde. Derudover kan sygdommen også give en ubehagelig hovedpine, dårlig balanceevne, dårlig nattesøvn og generelt ubehag, fortæller Claudia Becker.

Troede det var allergi

En af de danskere, der tidligere led af bihulebetændelsen, er Liselotte Christoffersen fra Valby. Den 47-årige laborant, der til daglig arbejder hos Novozymes i Bagsværd, var forkølet i forskellige grader hen over et lille års tid, inden hun blev opereret for sin forkølelse i august 2015.

– I starten troede jeg, min bihulebetændelse skyldtes allergi, da jeg nøs meget, men den mistanke blev afkræftet ved en priktest. Men jeg kunne stadig ikke lugte eller smage noget, så jeg tænkte stadig, at der måtte være noget galt. Det fik jeg bekræftet ved en scanning på en klinik på Amager, og da jeg først kunne få en tid i 2018 i det offentlige sundhedsvæsen, blev jeg opereret hos Aleris-Hamlet under behandlingsgarantien, og det er jeg godt tilfreds med, da hospitalet klarede opgaven hurtigt og med stor professionalisme, forklarer hun.

Brug den rigtige næsespray

Operationen af bihulerne åbner op, så betændelse og slim kan passere uhindret igen. Bihulerne renses og får luft igen, og det kan hjælpe til, at slimhinderne atter bliver velfungerende. Men inden en eventuel operation vil patienten ifølge Claudia Becker have gennemgået en antibiotika- eller næsespraykur, da det kan afhjælpe problemerne for mange. – Det er vigtigt, at man konsulterer en læge og får den rigtige næsespray på recept, da de ikke-receptpligtige er uhensigtsmæssige at bruge til behandlingen, anbefaler Claudia Becker.

Hvad der helt præcist udløser betændelsestilstanden, er man ifølge lægen ikke sikker på, men det kan efter alt at dømme være blandt andet allergi, skimmelsvampe eller en simpel forkølelse. Sygdommen er et udbredt fænomen på vores breddegrader, da det fugtige vejr giver ideelle betingelser for forkølelsestilstanden.

Ofte er en operation tilstrækkelig for at komme af med lidelsen, idet slimhinderne i næsen og bihulerne efter en operation bliver mere robuste. Hvis man er meget allergisk anlagt, kan der dog atter komme symptomer senere i livet.


Fakta: Aleris-Hamlet Hospitaler er Danmarks største og bredeste privathospital med afdelinger i Esbjerg, Herning, København, Aalborg og Aarhus. Hospitalerne tilbyder undersøgelse og behandling inden for mere end 40 specialer.

Læs mere her

tags: hospital, Danmark, København, Esbjerg, Amager, Herning, Aalborg, overlæge, 2018, antibiotika, recept, Valby, sundhedsvæsen, livskvalitet, Novozymes, Fakta, allergi, kirurgi, hovedpine, sygdom,

Ingen kommentarer:

Send en kommentar